sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kuukauden Kokkaus

Paljastus. Yksi uuden vuoden lupauksistani oli, että joka kuukausi kokkaan jotakin semmosta mitä en ole ennen tehnyt. Tammikuu alkaa olla loppusuoralla, joten on aika toimia. Tämä tekele on kokeilu myös ravintolapäivää ajatellen. :)

Juusto-kasvispiirakka.

Pohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
50 g Valio Meijerivoita sulatettuna
5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 iso sipuli
2 porkkanaa
pala selleriä
3 eriväristä paprikaa
2 rkl Valio meijerivoita
1 pkt Koskenlaskija Viherpippuri -sulatejuustoa
2 munaa
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua persiljaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota. Kauli taikina uunipannun kokoiseksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipannuun. Kohota. Suikaloi kasvikset ja hauduta voissa puolipehmeiksi. Ota pannu levyltä. Lisää kuutioitu juusto ja muut aineet. Levitä pohjalle. Paista 250°C:ssa 15-20 min.

 
Siitä se ajatus sitten lähti. Kävelin Saleen, hankin myöhäis-aamiaiseksi sitruunarahkan ja piirakka-aineet. Ei ollut viherpippuri Koskenlaskijaa, joten oli tavalliseen tyytyminen. Eka kerta elämässä kun semmoista ostan -Koskenlaskijaa nimittäin. Jep, en oo mikään kokkausintoilija.. Meininki oli ostaa samalla myös feta-tomaatti-piirakan aineita, mut ihmiset oli ostanu ranskankermat viimistä myöden. 


Selleri on vaikka miten hyvää! Ohjeen sai ilmeisesti sen määrän suhteen tulkita aika vapaasti. Pala oli mun logiikalla puolet tuosta ja loppu jäi odottamaan jotakin toista ideaa. :)


Suikaloitua kasvista jos toistakin. :)


Persiljasta meni noin puolet. Basilika odottaa sitä toista piirasta. Sain joskus kaverilta lahjaksi 3 tuollasta yrttiruukkua. Tykkään. :) Mahtuu hyvin noi kaupan muoviruukut niihin.


Siinä kohdin kun kasvisten joukkoon oli laitettu sulatejuusto ja pari kananmunaa, olisin ollu valmis popsimaan sen täytteen siltä istumalta! Mietin myös, että eiköhän tuollaisen sekoituksen vois laittaa makaronilaatikon täytteeksikin? Kun sulatejuusto ei ollu sitä pippurista, lisäsin kasvisten joukkoon mustapippuria ja kasvisliemijauhetta.


Nam! Hyvää tuli. Lounaaksi meni 3 palasta. Vähän ehti kyllä pinta tummua joistain paloista kun oli mukamas tossa Facebookissa jotakin kiireellistä.. Täyte oli täydellistä. Pohjasta tuli vähän kuivantuntunen. Tai siis eipä tuossa mitään kovin kosteeta ainesosaakaan ole.. Tiedä, olisko pitänyt vielä ohuemmaksi kauliakin. Seuraavassa piirakassa oli muistaakseni vähän erilainen pohja, oliskohan siinä ollut just sitä ranskankermaa. Tarvii katella, millanen siitä tulis jos tekis saman pohjan sitten tähänkin.

Tarvii vielä tehdä vähän laskelmia, paljonko tällanen piiras kustantaa itselle.
- puolikas persiljanippu 0,65e
- paprikamix 2,09e
- puolikas selleri 0,75e
- koskenlaskija 3,10e
- vehnäjauho, voi, porkkanat, hiiva, sipuli, munat yht. n. 1e.

7,59e olis näillä laskelmilla tämä setti. Kalleinta tossa on sulatejuusto ja paprikat. Tuskin tuon tarvii nimenomaan Koskenlaskijaa olla -eiköhän mikä tahansa sulatejuusto aja saman asian ja edullisemmin. Paprikat voi myös saada edullisemmin yksittäin eikä tollasessa 3-setissä. Vaikka siis kyllä tästä pitäis ihan hyvin voitolle jäädä kun kahdesta piirakkapalasesta sais arviolta koko pellillisen hinnan. Maistelen iltaruuaksi muutaman palan testatakseni miltä maistuu jääkaappikylmänä. Loput pilkon ehkäpä pikkumaistiaisiksi työpaikalle kahvipöytään.

Hurraa siis onnistuneelle kuukauden kokkaukselle! :)

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Ihan loistava tuo uuden vuoden lupaus kokkailla kerran kuussa jotain uutta. Tekisi hyvää itsellekin, ettei aina tulisi kierrätettyä vaan niitä samoja reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, hyvää tuli. Oli oikeestaan vielä parempaa kun oli käynyt jääkaapissa. Töissäkin kyseltiin oikein reseptiä. :) Helmikuun kokkaus lienee suolainen piirakka sekin kun on tarkotus treenata semmoset toukokuun ravintolapäivään mennessä. :)

      Poista